Aan de vooravond van het eerstelijnszorgdebat in de Tweede Kamer op 7 november roept het KNGF de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) op om de op hol geslagen markt nú te beteugelen. Het KNGF heeft de toezichthouder gevraagd dat te doen door minimumtarieven voor fysiotherapie in de eerstelijn vast te stellen. Dat zal de uitstroom uit de beroepsgroep beperken.
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) moet minimumtarieven in de markt gaan instellen voor fysiotherapeuten, vindt het Koninklijk Nederlands Gezelschap voor Fysiotherapie (KNGF). De branchevereniging voor fysiotherapeuten stuurde gisteren een brief met deze oproep aan de NZa.
Als er geen minimumtarief komt zijn er steeds meer fysiotherapeuten die de beroepsgroep verlaten en patiënten die hier de dupe van zijn, stelt het KNGF. "Als we niet ingrijpen, zijn we binnen vijf jaar een derde van alle fysiotherapeuten in Nederland kwijt", zegt voorzitter Lodi Hennink.
Volgens fysiovakbond FDV verliet vorig jaar een tiende van alle fysiotherapeuten het vakgebied, zeven van de tien fysio's zou overwegen te stoppen met het werk. Ook beginnen minder studenten aan de opleiding fysiotherapie.
De fysiotherapeuten zijn niet alleen ontevreden over de salarissen, maar ook over het beperkte carrièreperspectief en de arbeidsvoorwaarden.
'Uit de markt geconcurreerd'
De lage tarieven zijn te wijten aan marktwerking, zegt Hennink. "De tarieven zijn de afgelopen jaren ontzettend omlaag gegaan en inflatie is niet bijgehouden." Het FD schrijft dat uit cijfers van de NZa blijkt dat de tarieven voor een standaardsessie gestegen zijn tot bijna 35 euro, maar dat de kostprijs daar zeker tien euro boven ligt.
Volgens Hennink worden verzekeraars die de tarieven verhogen uit de markt geconcurreerd. "Omdat ze met elkaar concurreren en zo min mogelijk kwijt willen zijn, zetten ze fysiotherapeuten onder druk voor lage tarieven." Dat leidt ertoe dat patiënten niet meer naar een fysiotherapeut kunnen worden doorverwezen, zegt de voorzitter van de KNGF.
"Dan moet de patiënt eerder naar een ziekenhuis en komen ze bij bij specialisten op consult, terwijl deze behandelingen eigenlijk bij de fysiotherapeut horen." Fysiotherapeuten die in het ziekenhuis werken verdienen tot dertig procent meer. "Dat gat moet worden gedicht", vindt Hennink.
Volgens hem is het zo dat Nederland heel lang goedkope fysiotherapie heeft gehad, en dat dat nu verandert. Als de verhoging wordt doorgezet, zullen verzekeraars meer premie gaan rekenen, maar is "de beloning van deze kostenstijging dat fysiotherapie in Nederland overeind blijft. Het gaat uiteindelijk om de patiënt", besluit Hennink.
Comments